Od kilkunastu lat organizujemy warsztaty sushi. Są one kontynuacją pierwszych kursów sushi w Warszawie, które organizowaliśmy w restauracji "Kuchnie Świata" w CH Arkadia od roku 2005.

Na naszych warsztatach poznacie Państwo historię sushi i nauczycie się przyrządzania jego podstawowych form w różnych stylach. Dowiecie się wielu istotnych rzeczy o produktach do sushi: jak wybrać, jak rozpoznać dobre składniki, gdzie i w jakiej cenie kupić.

Warsztaty jest to jednorazowe spotkanie trwające 4-5 godzin. Grupa liczy ok. 18 osób, prowadzi 2 instruktorów

 Koszt warsztatów 

Terminarz

Wrzesień 2018
Warsztaty II stopnia - 23 września o godz 11:00
Warsztaty I stopnia - 30 września o godz 11:00
Październik 2018
Warsztaty I stopnia - 6 października o godz 11:00
Warsztaty I stopnia - 21 października o godz 11:00

Rezerwacja online

Rezerwacja bez zaproszenia

Jeśli chcesz zarezerwować i wykupić wybrany termin warsztatów kulinarnych, wybierz:

Rezerwacja z zaproszeniem

Jeśli posiadasz zaproszenie Studia Sztuki Kulinarnej lub voucher firmy prezentowej i chcesz zarezerwować wybrany termin warsztatów kulinarnych, wybierz:

Zaproszenie - prezent

Jeśli chcecie Państwo podarować oryginalny prezent rodzinie lub znajomym to wybierz:

Warsztaty I stopnia

POKAZ MULTIMEDIALNY
  • Wprowadzenie - specyfika kuchni japońskiej, porównanie do innych kuchni wschodnich, zasady japońskiej sztuki kulinarnej;
  • Historia sushi i sushi dziś;
  • Surowce - dokładne omówienie z uwzględnieniem lokalnych zamienników (w tym: ryby, owoce morza, ryż, ocet ryżowy, wodorosty, warzywa, sos sojowy, wasabi, imbir itd).
ĆWICZENIA PRAKTYCZNE
  • Przygotowanie surowców (sprawianie i krojenie ryb i owoców morza, krojenie warzyw);
  • Przygotowanie składników przetworzonych (gotowanie ryżu, sporządzenie zaprawy, zaprawianie ryżu, smażenie omleta tamago);
  • Pokaz przygotowywania sushi: nigiri, hosomaki, futomaki, uramaki, chirasi;
  • Trening uczestników, samodzielne przygotowanie poszczególnych form;
  • Komponowanie zestawów sushi;
  • Dobre maniery przy japońskim stole;
  • Degustacja. 

Warsztaty II stopnia

POKAZ MULTIMEDIALNY
  • Zasady japońskiej estetyki w sztuce kulinarnej;
  • Surowce - rodzaje i przygotowanie:
    • mamenori, papier ryżowy, usuyaki tamago;
    • ikry - ikura, tobbiko, masago;
    • tofu smażone - aburage, inari;
    • sosy - unagi kabayaki i teriyaki.
ĆWICZENIA PRAKTYCZNE
  • Przygotowanie półproduktów: soboro, ajitsuke kampyo, ajitsuke shitake, tempura;
  • Ćwiczenia: gunkan, temaki, inari, temari, date maki, uramaki (spice tuna, ebi tempura, shake yaki, paradiso);
  • Planowanie kompozycji wizualnej i smakowej.

Galeria

Ta strona używa plików cookies. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.
zamknij